"De toegevoegde waarde van VLR ligt in de kennis van hun vak en van onze organisatie"

Oneway Bike Industry BV. Zo heet het bedrijf achter onder meer het toonaangevende fietsmerk Cube. Voor deze dynamische klant verzorgt VLR accountants de jaarlijkse controle van de jaarrekening. Dat dit controleteam al meer dan tien jaar uit nagenoeg dezelfde mensen bestaat, is voor Oneway een voordeel: “Zo hoeven we het wiel niet elk jaar opnieuw uit te vinden.”

Van marketing tot winkelinrichting

“Vanuit meer dan tweeduizend winkels in de Benelux, Engeland en Ierland verkopen we fietsen, onderdelen en accessoires”, begint oprichter en CEO Lennard van Winden. “Ons bekendste merk is de Cube fiets, maar we leveren bijvoorbeeld ook banden van Schwalbe en verlichting van Lezyne. Dit doen wij als full service distributiecentrum. We vertegenwoordigen onze merken in de breedste zin van het woord. Zo doen we marktonderzoek en we staan de winkels op alle fronten bij. Van marketing tot winkelinrichting.”

Passie voor het vak

“Wij ademen fietsen”, vervolgt Lennard. “Iedereen die bij ons werkt, heeft er wel iets mee. We hebben passie voor wat we verkopen. Vanuit die passie is het voor ons vanzelfsprekend om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. We willen weten wat er in de markt gebeurt, welke nieuwe snufjes er zijn. Dat bespreken we continu met elkaar. Je moet dus niet vreemd opkijken als er in onze kantine vol enthousiasme gepraat wordt over een nieuwe voorvork! Die passie voor het vak zie ik ook bij de mensen van VLR. Dat past bij ons. Bovendien hebben we dezelfde mentaliteit. Wij zijn allebei nuchter, open en transparant. En afspraak is afspraak.”

Controle van de jaarrekening

De samenwerking tussen Oneway en VLR richt zich hoofdzakelijk op de uitvoering van de jaarlijkse audit. “We zijn controleplichtig”, vertelt CFO Harm Kruijne. “Het opstellen van de jaarrekening, plus alle andere administratieve en boekhoudkundige werkzaamheden, verrichten we met ons eigen team. Ook de controle van de jaarrekening bereiden we als team goed voor. We verzamelen alle benodigde gegevens en delen die, twee weken voorafgaand aan de audit, met VLR.” Lucas Verboom, controlemanager bij VLR, voegt toe: “Op basis van de aangeleverde input kijken we welke controlerisico’s er zijn. Die bespreken we met Harm. Na de voorbereiding gaan we met drie tot vier personen naar het kantoor van Oneway. Als een bepaald item nadere toelichting nodig heeft, dan overleggen we dit direct met Harm of een van zijn collega’s. Dit alles duurt zo’n twee weken. Daarna vindt, als alles in orde is, de ondertekening van de controleverklaring plaats.”

Vast controleteam

Dat VLR de audits uitvoert met een vast controleteam, vindt Harm een voordeel: “Ze weten alles te vinden en wij hoeven niet elk jaar dezelfde vragen te beantwoorden. Het overgrote deel van het controleteam komt al meer dan tien jaar bij ons over de vloer. Lucas is er als laatste bij gekomen.” Lucas knikt: “Ik heb nu de derde controle achter de rug. Het is mijn taak om het controleteam aan te sturen. Tot aan de ondertekening van de accountantsverklaring, die wordt gedaan door mijn collega Jan van Wingerden, ben ik verantwoordelijk voor de gang van zaken. Daarbij ben ik het directe aanspreekpunt van Harm. Hij belt mij als hij vragen heeft en andersom. Die gesprekken verlopen altijd positief.” Harm: “Omdat ik zelf ook accountant ben, weet ik hoe een audit werkt. Dat komt het controleproces ten goede en het maakt dat we goed met elkaar kunnen sparren.”

Vakkennis en vertrouwen

“De toegevoegde waarde van VLR zit in de kennis die zij van hun vak hebben, en de wijze waarop ze onze organisatie kennen”, zegt Lennard. “We wisselen regelmatig van gedachten over ontwikkelingen in ons bedrijf en de markt. VLR houdt ons een spiegel voor en dat is prettig. Een onderwerp waarop ze ons uitdagen, is cyber security. Op dat gebied voeren ze dan een audit uit. Op basis van de resultaten doen ze aanbevelingen, die we in onze bedrijfsvoering implementeren.” Naast vakkennis vindt Lennard nog een ander aspect van belang in de samenwerking met VLR. “Je accountant is je vertrouwenspersoon”, stelt hij. “Dat vertrouwen is in vele jaren opgebouwd en daar willen we op voortbouwen. Natuurlijk kijken we eens in de zoveel tijd naar onze relaties. Passen we nog bij elkaar? Tot nu toe concluderen we elke keer weer dat dit zo is. Bij VLR ben je geen klantnummer. Als ik iets heb, dan bel ik Jan. Hij weet meteen wie hij aan de lijn heeft. Dat is heel prettig.” Lucas vult aan: “Dat gevoel werkt twee kanten op. Als wij de controle van de jaarrekening hebben uitgevoerd, zetten we daar met vertrouwen onze handtekening onder.”

 

Meer weten over Cube?

Lees verder op de site

Bekijk meer reviews

Advies

DTA Hydraulics

“VLR is op financieel en fiscaal gebied onze drijvende kracht”
Bekijk deze review
Advies

Autocentrum Krimpenerwaard

"Samen met VLR houd ik mijn groeiende bedrijf op de rit"
Bekijk deze review
Bekijk alle reviews

Kennismaken?

VLR accountants ondersteunt al ruim 75 jaar ondernemers en bedrijven. Van starters en ZZP'ers tot Mkb'ers en grote ondernemingen. Vanuit onze vestigingen in Krimpen aan den IJssel en Ouderkerk aan den IJssel bedienen we een groot aantal organisaties in de ondernemende regio Krimpenerwaard, maar ook ver daarbuiten. Samenwerken vermenigvuldigt het resultaat. U brengt uw vakkennis, wij onze expertise op het gebied van administratieve dienstverlening, audits en advies. Wij zijn betrokken en staan vanaf de eerste handdruk klaar om u te voorzien van advies. Dat voelt vertrouwd!

Neem contact op of mail ons voor een concrete vraag of voor een vrijblijvende kennismaking.
Wij nemen graag de tijd voor u!

Mail Jan Willem
Jan Willem van der Kuijl AA
Partner