"Onvoorziene factoren kunnen de planning omgooien. Eigenlijk weten we vandaag niet wat we morgen doen"

Ondernemers in hart en nieren, dat zijn ze: Arie en Patricia van Vliet. Als binnenvaartschippers staan zij niet alleen aan het roer van een imposant vrachtschip, maar ook van een florerend familiebedrijf dat al bijna veertig jaar zijn eigen koers vaart. VLR accountants geeft hen hierbij de nodige ondersteuning en advies op boekhoudkundig, financieel en fiscaal gebied.

“We varen nu in Saarland”, zegt Arie als we hem aan de telefoon krijgen. “Daarna is het de bedoeling dat we naar Metz gaan en dan richting Basel. Maar dat kan zo weer anders zijn! Het weer, hoog water, lading die nog niet beschikbaar is of andere onvoorziene factoren kunnen de planning omgooien. Eigenlijk weten we vandaag niet wat we morgen doen. Die vrijheid vinden wij prettig. Bovendien voelen we ons thuis op het water. Ons leven is hier aan boord, we zijn bijna het hele jaar onderweg. Onze kinderen zijn met dit leven opgegroeid. Zij zaten doordeweeks op een internaat en in de weekenden en vakanties waren ze bij ons. Nu zijn ze volwassen en zien we hen zodra we in de buurt zijn.”

Constant rekenen

Arie en Patricia hebben een modern vrachtschip van 135 meter lang en 11,45 meter breed. Daarmee vervoeren zij uiteenlopende materialen, waaronder kunstmest, grint, ijzererts, rollen staal, tarwe en mengklei. Arie: “Vanuit Rotterdam, Amsterdam, Gent en Vlissingen vertrekken we richting het Duitse achterland, Frankrijk en Zwitserland. Hoe onze reis er precies uitziet, wordt bepaald door de klanten waarmee we in zee gaan. Patricia en ik zijn dan ook constant aan het rekenen. Welke vracht levert de meeste winst op? Welke route is het meest efficiënt? Hoe zorgen we ervoor dat we zo min mogelijk ‘leeg’ varen? We werken samen met een bevrachter, die ons namens de klant inhuurt. Zo’n bevrachter moet natuurlijk wel goed zijn best doen. Wij zitten daar bovenop. Als we geen goede deal kunnen sluiten, dan doen we het ook niet. Daar zijn we heel direct en duidelijk in. Nee is bij ons ook echt nee.”

De taal van de binnenvaart

“Die directheid van Arie en Patricia vind ik prettig en past bij ons”, zegt relatiebeheerder Hans van Zwienen van VLR. “We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen alles tegen elkaar zeggen. Dat schept vertrouwen. Inmiddels werken we al ruim 25 jaar samen. Op dit moment verzorgen we de administratie, we stellen de jaarrekening samen, we geven advies en we maken prognoses.” Arie voegt toe: “Hans spreekt de taal van de binnenvaart. Als we het over een bolder, een roefdek of een den hebben, weet hij wat we bedoelen. Ook weet hij precies wat voor schip we hebben en wat we daarmee kunnen vervoeren. Dat praat niet alleen makkelijker, het is ook noodzakelijk om de juiste prognoses of adviezen te geven.”

 

Inzicht in de markt

Op de vraag wat voor prognoses en adviezen VLR aan Van Vliet Alliance geeft, antwoordt Hans: “We bellen één à twee keer per maand met elkaar om van gedachten te wisselen. Bijvoorbeeld over fiscale zaken, maar ook over de marktsituatie en verwachtingen voor de toekomst. Omdat wij meerdere klanten in de scheepvaart hebben, en dus vanuit verschillende kanten inzicht in de markt hebben, kunnen wij hier goed over meedenken en -praten. Als wij bijvoorbeeld zien dat de zeevaartschepen goed gevuld zijn, dan biedt dat goede perspectieven voor de binnenvaart. Ook kunnen we zien welke markten het goed doen en waar Van Vliet Alliance zich het beste op kan richten.”

Anticiperen

“We bespreken ook wat er in de financiële wereld gebeurt”, zegt Arie. “We willen dit graag weten, zodat we erop kunnen anticiperen. Wat doen we bijvoorbeeld met ons geld als een recessie zich aandient: in onze zak houden of investeren? En hoe gaan we om met inflatie en, daarmee samenhangend, de rente? Zetten we die vast en voor hoe lang? Een ander thema dat we regelmatig bespreken is vergroening. Al snel gaat het dan over de optie om over te stappen op elektrisch varen. In hoeverre moeten en willen we hier nu al in investeren? Is de klant bereid om hieraan mee te betalen? Verdienen we zo’n investering überhaupt terug? En in hoeverre dragen de subsidieregelingen van de overheid daaraan bij? Er komt in ons vak veel op ons af. Het is prettig om iemand als Hans te hebben om over dat soort zaken te sparren.”

Ontwikkelingen in de wereld

Als rasechte ondernemers weten Arie en Patricia als geen ander dat de wereld continu in beweging is. Dat er factoren zijn waar zij geen invloed op hebben, maar die wél van invloed zijn op hun onderneming. “Zo hield corona, en alle reisbeperkingen die daarmee gepaard gingen, ons behoorlijk bezig”, zegt Arie. “Nu geldt dat onder meer voor de klimaatafspraken, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Daar ondervinden we directe gevolgen van, zoals prijsstijgingen en minder aanvoer vanuit Oost-Europa. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen op langere termijn? Hoe bereiden we ons daarop voor? Moeten we onze bakens verzetten en bijsturen? Compleet van koers wijzigen? Dit zijn allemaal zaken die we, naast het dagelijks runnen van onze onderneming, in het vizier moeten houden. De belmomenten met Hans lenen zich hier bij uitstek voor.”

Teamwork

Uit het gesprek met Arie en Patricia blijkt dat het op koers houden van een binnenvaartschip meer omvat dan goede stuurlui zijn. Wat is het geheim achter hun succes? “Teamwork”, antwoordt Arie resoluut. “Dat geldt in de eerste plaats voor ons gezin, maar ook voor de partijen waarmee we samenwerken. Denk aan onze bevrachter en natuurlijk VLR. Naar elkaar luisteren en met elkaar voor het hoogst haalbare gaan is wat mij betreft de sleutel tot succes. Daarnaast is het voor ons prettig dat VLR zelf ook als team functioneert. Met Hans als aanspreekpunt krijgen we snel antwoord op onze vragen, ook wanneer hij die moet uitzetten binnen het team van VLR. En met Lydia voor de administratieve zaken weten we zeker dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Wat ons betreft houden we VLR nog lang aan boord!”

Bekijk meer reviews

Advies

DTA Hydraulics

“VLR is op financieel en fiscaal gebied onze drijvende kracht”
Bekijk deze review
Audit

Cube

“Met het vaste controleteam van VLR lopen audits gesmeerd”
Bekijk deze review
Bekijk alle reviews

Kennismaken?

VLR accountants ondersteunt al ruim 75 jaar ondernemers en bedrijven. Van starters en ZZP'ers tot Mkb'ers en grote ondernemingen. Vanuit onze vestigingen in Krimpen aan den IJssel en Ouderkerk aan den IJssel bedienen we een groot aantal organisaties in de ondernemende regio Krimpenerwaard, maar ook ver daarbuiten. Samenwerken vermenigvuldigt het resultaat. U brengt uw vakkennis, wij onze expertise op het gebied van administratieve dienstverlening, audits en advies. Wij zijn betrokken en staan vanaf de eerste handdruk klaar om u te voorzien van advies. Dat voelt vertrouwd!

Neem contact op of mail ons voor een concrete vraag of voor een vrijblijvende kennismaking.
Wij nemen graag de tijd voor u!

Mail Hans
Hans van Zwienen
Relatiebeheerder